kérdések-válaszok

Miért vegyes életkorú csoportokkal dolgoztok?
Azt a lehetőséget, hogy az óvodában a gyerekek kortárs közösségben szerezhetnek tapasztalatokat, élményeket, barátokat a vegyes életkorú csoport teszi igazán teljessé. Előnyei: az óvodába lépés lényegesen könnyebb, rugalmasabb (kevesebben kezdik újonnan az évet, a nagyok már ismerik és átadják a csoport szokásrendszerét); a kicsik számára húzóerő a nagyok önállósága, biztonságot ad jelenlétük; a nagyok felelősséget, empátiát tanulnak a kisebbek mellet; a közösség természetesen kezeli az egyéni különbségeket, egymáshoz és önmagukhoz is viszonyítanak; fókuszáltabb figyelem illeti az iskolába készülőket.

Milyen létszámú csoportokkal dolgoztok?
Óvodai csoportunk maximum 18 fős létszámmal működik

Van úszásoktatás?
Ősztől tavaszig járhatnak a gyerekek uszodába

Nyitva tart-e az óvoda egész évben?

A nevelési év pontos rendjéről itt tájékozódhat

http://tulipanovoda.eu/eu/tanevrendje/

Vannak az óvodában műsorok?
Tapasztalatunk szerint az óvodai műsorok kellenek, hiszen sok mindenre tét nélkül felkészítik a gyerekeket, mint például a későbbi iskolai felelés, kiselőadások tartása. Azonban ezek a műsorok meghittek, családias jellegűek, ahol a szülők, nagyszülők is részesülhetnek az óvodai életből.

Van idegennyelv oktatás?
Az óvodáskor véleményünk szerint az anyanyelv ismeretének elmélyülése és magabiztos használatának időszaka. Épp ezért nálunk nincs idegennyelv-tanulás, csak idegennyelv-elsajátítás, hiszen nem a nyelvtanulás a cél, hanem az idegen nyelven való könnyed kommunikáció. Az óvodánkban rendszeresen fogadunk Erasmus-hallgatókat is.

Milyen fejlesztő foglalkozások vannak?
Az óvodai élet mindennapos tevékenységein túl (manuális, kreatív tevékenységek, mese, drámajáték, bábjáték, vers, mondókázás, énekes játék, környező világ tevékeny megismerése és sok mozgás a szabadban) a gyerekeknek lehetőségük van részt venni többféle foglalkozáson, amelyekről itt találnak bővebb információt.

Kötelezőek-e a foglalkozások?
Célunk az, hogy az óvodapedagógusaink által (vagy a gyermekek által) kezdeményezett tevékenységekbe a gyerekek önként, örömmel kapcsolódjanak be. Amennyiben egy gyerek mégis úgy dönt, hogy megkezdett játékánál marad, akkor élünk a feltételezéssel és a bizalommal, hogy erre jó oka van. Nem egyszer hallottuk már a tanult verset az időközben a szőnyegen építő, babakonyhában pakolászó gyerekektől.

Van-e logopédia?
A logopédiai fejlesztés szükségességéről félévenkénti szűrés során teszünk javaslatot. Az igény szerinti egyéni, páros vagy kiscsoportos fejlesztés a logopédiai szobában délutánonként zajlik, díj ellenében.

Van-e iskolaelőkészítés?

A nagycsoportosokra külön odafigyelünk, részükre egyéni iskolaelőkészítő programot állítunk fel, melyet a szülőkkel egyeztetünk, és együtt tűzzük ki a részcélokat, hogy az iskolai felvételi biztosan sikerüljön.

Megtanulnak-e a gyerekek tanulni?

Nagyon fontos, hogy a gyerekek már az óvodáskorban elsajátítsák a tanulás technikáját, épp ezért már a kiscsoporttól kezdve kialakítjuk azokat a készségeket, hogy könnyebben megértse a feladatot, sokáig emlékezzen a tanultakra, hogyan kell rendszerezni a feladatokat, hogyan keltse fel saját maga az érdeklődését egy feladatra vagy probléma megoldása iránt, hogy erősödjön az akaratereje, hogy hogyan győzze le az idegességét, lámpalázát, és hogy erősítse az önbizalmát.

Mikor tart nyitva az óvoda?

Az óvoda napi nyitva tartása: 8:00–16.30
Az óvoda éves nyitva tartása: szeptember első hetétől augusztus utolsó hetéig

Mit vigyek magammal az óvodába?
Zsákot a személyes holmik tárolására, váltóruhát (az évszaknak megfelelő kinti: réteges, kényelmes, laza, strapabíró, és benti: vékonyabb, szellősebb játszóruhát; váltó fehérneműt, zoknit), váltócipőt, fogkefét, pelenkát, popsi krémet, alváshoz kedvenc puha játékot, kispárnát, cumit, gyógyszert (ha speciális, tartós betegség esetén szükséges).

Hogy zajlik a beszoktatás?
A gyerekek szülőjükkel együtt töltik el az első napokat a csoportban, hogy könnyebben kialakuljon biztonságérzetük az új környezetben, kapcsolódni tudjanak a pedagógusokhoz, gyerekekhez. Az ismerkedés időszaka nem szokott egy hétnél hosszabb ideig tartani.

Milyen ebédet kapnak a gyerekek?
Az ebédet sokéves tapasztalattal rendelkező közétkeztetést ellátó beszállítótól rendeljük. Lehetőség van különféle ételallergiának, illetve érzékenységnek (gluténmentes, laktózmentes, cukormentes, vegetáriánus) megfelelő egyéni étrendre.

Milyen szakemberek működnek együtt az óvodával?
Az óvoda szorosan együttműködik gyermekpszichológussal, gyógytornásszal, logopédussal, és az illetékes Pedagógiai Szakszolgálattal, védőnővel, gyermekorvossal.

Szerveztek-e kirándulásokat, egyéb programokat?
Rendszeresen szervezünk óvodán belüli és kívüli programot is (múzeumlátogatás, bábszínház, vadaspark, almaszedés, kirándulás, arborétum stb.). A helyszínre utazást bérelt busszal oldjuk meg.

Mik az óvodai felvétel feltételei?
Az óvoda 2,5 éves kortól fogad gyerekeket. Az óvodába lépés feltétele, hogy a gyermek tudjon kis széken, kis asztalnál önállóan étkezni, alapvető igényeit ki tudja fejezni. Óvodánk pelenkás gyerekeket is fogad.