óvodakezdés – tanácsok kezdő óvodás anyukáknak

Az óvodai beszoktatás, az elválás talán az anyának még nehezebb, mint a gyereknek. Összeírtunk pár segítő pontot, ami talán megkönnyíti mind az anyának, mind a leendő óvodásnak az óvodakezdést.

 

1. Minden fejben dől el!

Már szinte elcsépelt gondolat, de bizony, minden a fejben dől el. épp ezért már időben kezdjük el szokni a gondolatot, hogy a gyermekünk óvodába fog járni. Örüljünk vele együtt, hogy már ilyen nagy, és megteszi az első olyan önálló lépését, amikor bizony mi csak hátulról támogatjuk, de a jelenlétünk nélkül fog megtenni. ez egy teljesen új világ mind a gyermeknek, mind az anyának. Bekerül egy kis közösségbe, új perspektívák nyílnak meg, számos új dolgot fog megtanulni.

kicsi_kg_IMG_0001

 

2. Ismerkedjünk meg az óvodával!

Kérdezzük meg, hogy beiratkozás előtt van-e lehetőség arra, hogy még a beszoktatás előtt körbenézzünk az óvodában akár gyermek nélkül, akár gyermekkel együtt. Sokat segíthet, ha az első nap már van ismerős dolog, az óvónéni sem ismeretlen.

Sok óvodában van nyílt nap, óvodakóstolgató foglalkozások, játszós délelőttök, próbanapok, amikor meg lehet ismerkedni az óvónénikkel, a csoportszobával, az udvarral. Ezeket a lehetőségeket ne hagyjuk ki! ennek keretein belül a gyermek a szüleivel együtt ismerheti meg az óvodát, a játékokat, a szabályokat.

kicsi_kg_IMG_0002

 

3. Napirend

Minden gyermeknek szüksége van a rendszerességre, a biztonságot nyújtó szabályokra. Emiatt gondoljuk végig, hogy az óvoda milyen változtatásokat igényel ebben a kis rendszerben, és fokozatosan vezessük be azokat:

– tervezzük meg az ébredést, a reggeleinket, a reggeli közös időtöltésünket. Legyen idő a közös reggelire, hogy nyugodtan, teli hassal, gond és kapkodás nélkül indulhassunk az óvodába.

– tervezzük meg az utunkat! hogyan megyünk az óvodába? A közös séták nagyon jó alkalmat adnak a beszélgetésre. De ha autóval jövünk, annak is vannak előnyei, hiszen gyorsabban ott tudunk lenni, és több idő marad a reggeli játékra.

– tervezzük meg, hogy hány órára megyünk majd a gyermekünkért az óvodába, hogy ő is fel tudjon rá készülni.

– kiscsoportos gyereknél különösen fontos, hogy minden kiszámítható, és biztonságot nyújtó legyen.

– ha szeretnénk, hogy a gyerekünk ott aludjon, akkor otthon is álljunk rá erre a rendszerre. Az óvodai házirendből tájékozódhat, hogy pontosan mikor van az ebéd, a csendes pihenő.

– óvoda után mindig hagyjunk időt arra, hogy csak rá figyelhessünk. Hallgassuk meg, milyen élménye volt, mit tanult, milyen gondolatai támadtak, és élvezzük ki, hogy megint együtt lehetünk. Töltekezzünk mindketten ebből az időből, és tegyünk el másnapra is pár szép ajándék-percet.

– tervezzük meg az estéinket is – hagyjunk mindenre elég időt, ne kapkodjunk. Legyen idő a fürdésre, fogmosásra, és a mesére is.

– ismerkedjünk meg az óvoda házirendjével. Fontos, hogy amikorra mindenképp bent kell lenni, addigra a gyerek is fel tudjon készülni.

 kindergarten

4. Készüljünk fel az óvodás létre!

Már az óvoda előtt beszélgessünk az óvodáról, az óvodai életről. Olvassunk meséket a témában, ez is a segítségükre lehet. Érdemes ezeket a kis történeteket már az óvoda kezdete előtt pár hónappal olvasgatni, hogy az oviban található újdonságokkal már ezeken keresztül is megismerkedjen. Hagyjunk időt a kérdéseire, véleményére is, hiszen az elszakadással kapcsolatban neki is lehetnek félelmei.

Legyen mindig alkalma a beszélgetésekre, akár a napirendbe beillesztve egy 5-10 percet foglalkozhatunk játékosan az óvodára felkészüléssel, de az is fontos, hogy ne terheljük evvel a teljes napját.

 kicsi_kg_IMG_0004

5. Visszajelzés

Nagyon fontos, hogy kérjünk, és adjunk visszajelzést az óvónőknek, hogy mi hogy tapasztalunk, illetve ők hogy látják a gyermekünk beilleszkedését.

 

Ha ezeket mind végiggondoljuk, felkészülünk rájuk, feltesszük a kérdéseinket, akkor a NAGY NAP már nem fogja készületlenül érni a gyermeket, az anyuka pedig szívében-lelkében megnyugodva engedi el gyermekét erre a szép útra.

kicsi_kg_IMG_0003

 

Ajánlott mesekönyvek:

Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok!

Szepes Mária: Pöttyös Panni az óvodában

Bartos Erika: Anna és Peti – Irány az óvoda!

Finy Petra: Az ovi-ügy

Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

Kepes Ágnes: Sün Peti és barátai

Scolar Mini sorozat: Óvodás lettem

Müller Péter Sziámi: Mi a jeled?

Guido Wandrey: Vidám nyüzsgés az óvodában

Kormos István: Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról

Liane Schneider, Eva Wenzel-Bürger: Bori óvodába megy

Vadadi Andrien: Örökké óvodás maradok

Vadadi Adrienn: Ákos óvodába megy

Vadadi Adrienn: Maja barátokra lel

Kovács Melinda Márta

óvodapedagógus